Hvorfor er energioptimering på laboratoriet vigtigt? Hvad kan jeg gøre? Hvor er den største synder? Det forsøger vi at svare på i denne artikel.
Det kan være svært at have øje for energiforbruget, når du står midt i et forsøg i laboratoriet. Men der kan faktisk være flere penge at spare, end man lige tror. Eksempelvis vil et almindeligt, industristandard stinkskab, der står omkring 50 cm åben, trække omkring 1500 m3 opvarmet luft ud af laboratoriet hver time. Beregninger viser, at det kan koste omkring 30.000 til 40.000 kroner i energi om året. Der er altså penge at spare, hvis man er opmærksom.
Løsninger til energioptimering af stinkskabe ligger i hejseruden. Hvis denne kan holdes lukket lige efter, man har afsluttet sit arbejde, vil ventilationen gå ned på et lavere niveau. Det vil resultere i, at skabet kun forbruger tyve procent af de før 1500 m3. Det er derfor også oplagt, at man investerer i en alarm, man kan udstyre sit stinkskab med. Man kan også finde automatikker, der kan sørge for at lukke ruden for en.
Flere former for stinkskabe
Der findes flere former for stinkskabe. Herunder standard stinkskabe, isotop stinkskabe, perchlor stinkskabe, flussyre stinkskabe og walk-in skabe. Et af varemærkerne for et standard stinkskab er, at det er standarden indenfor feltet. De kan oftest leveres i bredde fra 1200mm til 1800mm. De er også kendt ved at være nemme at gøre rent, kan elektrisk højdejusteres og har ofte en armaturskinne med fri placering af sine armaturer i laboratoriet.
Men hvad med de resterende stinkskabe. Hvad er forskellen? Et isotop stinkskab er kendt ved, at alle hjørner er afrundede, polerede og uden nogen form for svejsesømme. De er ofte også godkendt af Strålehygiejnisk Institut til klasse B og C i isotoplaboratorier.
Et perchlor stinkskab er lige så alsidigt som et standardstinkskab, når det kommer til valg af størrelsen. Funktionen er stort set den samme som andre stinkskabe, men er indvendt beklædt med polypropylen.
Et flussyre stinksab er igen lige så alsidig, når det kommer til størrelsesforhold. Dette er også indvendigt beklædt med polypropylen, så det kan tåle store mængder syre.
Til sidst har vi walk-in skabet, der, som navnet antyder, giver mulighed for at man kan gå ind i skabet.
Tak for at læse med
Tak for at læse med. Vi håber, at du får god fornøjelse med dine forsøg! Og vi håber, at du har kunne bruge denne artikel i dit videre arbejde.